Over ons

Wie zijn wij?


Sociale onderneming

KIZA is een sociale onderneming die exclusieve modeproducten met een Afrikaanse touch maakt. We produceren met kwetsbare mensen zoals jonge moeders of mensen met een verstandelijke beperking om hen te stimuleren hun talenten te ontwikkelen. KIZA, fashion that matters.
KIZA is een Kirundi-woord en betekent 'gered of bevrijd van moeilijkheden'. In ons logo brengen we kleur, veelzijdigheid en verbinding tot uiting.

 

Nadia en Roland
Nadia en Roland

Nadia Irakiza (eigenaar/designer): "Ik ben opgegroeid in Burundi. Een klein en mooi land in het hart van Afrika. Ik ben gefascineerd door het maken van mooie dingen. Als kind bezocht ik vaak een kleermaker in onze buurt om kleine stukjes stof te verzamelen. Ik kleedde daarmee de poppen die ik zelf gemaakt had. Zo creëerde ik mijn eigen kleine wereld in mijn slaapkamer. Het is mijn passie om de schoonheid te tonen die binnen elke persoon ligt en naar buiten toe te brengen. '

 

Roland Zuidema (commercieel adviseur): "Ik ben opgegroeid in het oosten van Nederland. Toen ik op de basisschool zat, kregen we op een dag bezoek van een ontwikkelingswerker die in de uithoeken van Indonesië werkte. Hij liet me beelden van culturen zien die me nieuwsgierig maakten. Uiteindelijk heb op drie verschillende continenten binnen het internationale ontwikkelingswerk gewerkt. Mijn missie is om de talenten van mensen te helpen ontwikkelen en laten zien, vooral van hen die kwetsbaar zijn. Als vader van een autistische zoon heb ik gezien hoe mijn zoon zich ontwikkelde door op een zorgboerderij te werken, nadat hij binnen het onderwijs was vastgelopen. Zo werd zijn frustratie omgezet in trots. Fantastisch.

 

Tienermoeders in Bujumbura

Francine runt het atelier in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Hier worden al onze sieraden geproduceerd door voornamelijk tienermoeders. Nadia vertelt over dit project: "Meisjes die op jongere leeftijd zwanger raken, worden vaak met de nek aangekeken. Zij vormen een kwetsbare groep in de samenleving die er vaak alleen, zonder steun van de vader, voorstaat. Vaak voelen zij zichzelf minderwaardig en niet in staat nog iets nuttigs te doen. Door hen samen te brengen in het atelier leren ze een vak,  herwinnen ze hun waarde en krijgen ze weer een doel in hun leven. Wat daarbij belangrijk is, is dat ze ook weer in staat zijn in hun eigen levensonderhoud, en dat van hun kind(eren) te voorzien. Ik hoop dat met de verkoop van onze producten, we steeds meer moeders van inkomsten kunnen voorzien."

Onze producten


Afrikaanse stoffen
Al onze stoffen zijn van katoen en worden volledig geproduceerd in Afrika. Met regelmaat wisselt onze collectie stoffen. Houdt u dus onze webshop goed in de gaten. Onze belangrijkste collectie komt van de fabrikant Afritextile in Burundi. KIZA is hun exclusieve leverancier voor heel Europa.

Sieraden
Onze sieraden worden zo veel mogelijk van natuurlijke rest materialen gemaakt, zoals hout, zaden en papier. Daarnaast gebruiken we uiteraard Afrikaanse stof in de sieraden. Zo kunt u mooi combineren tussen de stoffen uit de webshop en bijvoorbeeld oorbellen of armbanden met dezelfde stof. Onze sieraden worden gemaakt in Tanzania, Burundi en Nederland. Alle oorbellen en armbanden met Afrikaanse stof zijn door onze designer Nadia gemaakt.

Tassen
In onze tassen zijn originele Afrikaanse stoffen verwerkt. De tassen hebben een foamlaag die ze flexibiliteit en stevigheid geeft. De oplage is altijd beperkt tot maximaal 100 tassen (zelfde model met dezelfde stof), waardoor exclusiviteit gegarandeerd is.

Sandalen
Binnenkort hopen wij onze collectie uit te breiden met handgemaakte sandalen voor vrouwen. Hierin zullen, uiteraard, schitterende Afrikaanse stoffen verwerkt zijn. 

Kunst
KIZA werkt samen met de Burundese kunstenares Francine Mugumyangingo. Zij maakt schitterende, exclusieve schilderen die de Afrikaanse vrouw op haar mooist naar voren laten komen. In de schilderijen zijn Afrikaanse stoffen verwerkt.

Nadia en Francine
Nadia en Francine

Huis en interieur
Onze collectie breidt zich steeds verder uit. We ontwerpen en produceren diverse woonaccessoires, waarin Afrikaanse stoffen verwerkt zijn. Onze collectie wisselt voortdurend en bestaat uit: beklede lampenkappen, woonkussens, placemats en servetten. Vraag naar de mogelijkheden!